ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Κύριο Πεδίο: Τόρνος Ευρυτανίας (εναλλακτικά Κρίκελλο)

Γίνεται σε μαθητικές ομάδες από 5η Δημοτικού έως και Λύκειο, τριήμερο.

Το πρόγραμμα δεν στοχεύει στην θεωρητική παροχή πληροφοριών, αλλά στην γνωριμία και την εξάσκηση της Ενσυνείδησης στο Φυσικό Περιβάλλον.

Συνήθως η προσοχή μας βρίσκεται «χαμένη» σε μία χαώδη μηχανική νοητική διαδικασία «αυτόματου πιλότου» (συχνά αρνητικών) σκέψεων.

Η Ενσυνείδηση σημαίνει να βγαίνουμε εκτός αυτής της μηχανικής νοητικής διαδικασίας και να πάρουμε το τιμόνι του ελέγχου της προσοχής μας.

Βιώνουμε την ενσυνείδηση (mindfulness) όταν είμαστε συνεχώς συνειδητοί στο παρόν, όταν από στιγμή σε στιγμή, είμαστε επάγρυπνοι των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αντιδράσεών μας, και ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό περιβάλλον μας.

Η Ενσυνείδηση επίσης περιλαμβάνει μία στάση παρατήρησης, μη κρίσης και μη ταύτισης απέναντι στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αντιδράσεις μας.

Δεν έχει άμεση σχέση με κάποια θρησκεία, αλλά είναι ένα βασικό εργαλείο της Θετικής Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας, όπου θέλουμε ο άνθρωπος να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει Συναισθηματική Νοημοσύνη, δηλαδή την δυνατότητα να αναγνωρίζει τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων συνανθρώπων του. Να αντιλαμβάνεται τα κίνητρα του και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του απέναντι στις καταστάσεις της ζωής, με συνέπεια να χτίζει υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, να αποκομίζει τη σοφία μέσα από τις εμπειρίες του, και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του. Παράλληλα βρίσκει την αυθεντική δημιουργικότητα και το νόημα της ζωής του, και βοηθάει και υποστηρίζει τους συνανθρώπους του, να βρουν ότι και ο ίδιος.

Τα πιθανά αποτελέσματα της εξάσκησης της Ενσυνείδησης είναι η πιο ευτυχισμένη και αποτελεσματική βίωση της ζωής. Η ηρεμία. Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, η ανάπτυξη θετικής σκέψης και συναισθημάτων και ο υγιής τρόπος ζωής.

Το πρόγραμμα είναι βιωματικό. Περιλαμβάνει 3 περιβαλλοντικές διαδρομές στη Φύση, σε παρθένα μονοπάτια, όπου γίνονται στάσεις με δραστηριότητες/παιχνίδια, ή/και ιστορίες/αινίγματα με κοινό στόχο την ενσυνείδηση, ώστε να βιώνουν οι συμμετέχοντες μία συνειδητή τους κατάσταση, που τους επιτρέπει να έχουν άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τον Εαυτό τους ταυτόχρονα. Πιστεύουμε ότι όσες περισσότερες μέρες διαρκεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, δυνητικά, τόσο πιο εκπαιδευτικά αρτιότερο γίνεται. Εάν ωστόσο δεν είναι εφικτό στην Ομάδα η παρακολούθηση του 3ήμερου προγράμματος, αυτό μπορεί να γίνει 2ήμερο ή και 1ήμερο.  

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε από τον κ. Κοπανάκη Μανώλη, που είναι ο σχεδιαστής του προγράμματος.

Το ωράριο του τριήμερου προγράμματος ενδεικτικά έχει ως εξής:

Πρώτη μέρα

Προτείνεται Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας τηλ. 22370 80217, εναλλακτικά στο Μουσείο Βουνού Ευρυτανίας. Επίσης η Ομάδα σας μπορεί να κάνει μία περιήγηση στη πόλη του Καρπενησίου.

4:00 μμ – 6:30 μμ Καλωσόρισμα – Επίσκεψη στο Πλατανόδασος των Γοργιανάδων (5 χλμ μετακίνηση με λεωφορείο).

Δεύτερη μέρα

09:30 πμ – 4:00 μμ Επίσκεψη στον Τόρνο Ευρυτανίας (39 χλμ μετακίνηση με λεωφορείο).

Στη διαδρομή μας υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας όπου γίνεται επίσκεψη στην επιστροφή μας.

07:00 μμ- 08:00 μμ Ασκήσεις/παιχνίδια Ενσυνείδησης σε εσωτερικό χώρο εντός του ΚΠΕ (προαιρετικά)  

 

Τρίτη μέρα

9:30 πμ – 1:00 μμ Επίσκεψη στο Βουτύρο (7 χλμ με λεωφορείο) και στο Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου, όπου κλείνει το πρόγραμμα. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει η διαδρομή Αγ. Απόστολοι – Μαυρίλο, οι Άγιοι Απόστολοι είναι περίπου 20 χλμ από το Καρπενήσι, αλλά προς την πλευρά της Λαμίας.

Κύριες Δραστηριότητες:  Πεζοπορία, ασκήσεις/παιχνίδια ενσυνείδησης

Δευτερεύουσες/παράλληλες Δραστηριότητες: Γνωριμία με χλωρίδα – πανίδα, ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, μύθοι και παραδόσεις, φυσικοί ήχοι, υπαίθρια παιχνίδια, δασικό οικοσύστημα, διερμηνεία φυσικών παρατηρήσεων, επίσκεψη σε Μουσείο.

Πέραν των άνω διαδρομών, «Το μαγικό μονοπάτι της Ενσυνείδησης” μπορεί να διεξαχθεί, εναλλακτικά, με έδρα όχι το Καρπενήσι, αλλά το Κρίκελλο (28 χλμ από Καρπενήσι). Σε αυτή τη περίπτωση, η διαμονή της Ομάδας μπορεί να γίνει είτε σε ξενώνες της περιοχής (ημερήσιο κόστος περίπου 15 με 20 ευρώ το άτομο με πρωινό) ή εναλλακτικά, δωρεάν, με χρήση υπνόσακων, στο παλαιό ξενοδοχείο Κρικέλλου, όπου υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα, χωρίς θέρμανση και με μία τουαλέτα μόνο, χωρίς ντουζ. Επίσης μπορεί η μία διανυκτέρευση (εκ των δύο) να γίνει στην ύπαιθρο με πρόσθετη χρήση σκηνών. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός θα πρέπει να διατίθεται από τους συμμετέχοντες. Η Ομάδα θα πρέπει να αφήσει τον χώρο ακριβώς όπως τον παρέλαβε.

Πρώτη μέρα

4:00 μμ – 6:30 μμ Καλωσόρισμα στο παλαιό διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Κρικέλλου. – Επίσκεψη σε τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στον Κρικελλοπόταμο.

Δεύτερη μέρα

09:30 π.μ. – 3:00 π.μ. Παναγιά Κρικέλλου – Ανιάδα (15 χλμ μετακίνηση με λεωφορείο).

Τρίτη μέρα

9:30 πμ – 1:30 μμ Επίσκεψη στη Δομνίστα, στον οικισμό, σε λαογραφικό Μουσείο και πεζοπορία στη ορεινή λίμνη Ζηρέλια (12 χλμ με λεωφορείο), όπου κλείνει το πρόγραμμα.

Εξοπλισμός:

Πέρα από τον βασικό εξοπλισμό που αναφέρεται στις Ανακοινώσεις μας, στις Σχολικές επισκέψεις, για το παρόν πρόγραμμα καλό θα ήταν να υπάρχει ένα υπόστρωμα για να μπορούν να ξαπλώσουν οι συμμετέχοντες στη Φύση. Αυτό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι ένας υπνόσακος, ένα υπόστρωμα υπνόσακου, μία ψάθα, ένα παλιό σεντόνι κλπ.

Χρήσιμο επίσης μπορεί να φανεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς το ελεύθερο ανάγνωσμα: Το Μαγικό Μονοπάτι, το οποίο είναι σημειώσεις για Βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.